El Retiro Park, Madrid

Az El Retiro Park, amely spanyolul Parque del Buen Retiro néven ismert, a „Kellemes visszavonulás parkja”-nak felel meg. Minden szempontból megfelel a nevének is. Egy olyan dinamikus város számára, mint Madrid, minden bizonnyal kellemes kikapcsolódást kínál.

Történelmileg a 17. századra nyúlik vissza, amikor eredetileg IV. Fülöp spanyol király királyi kertjeként hozták létre.

1632-ben az uralkodó megbízást adott egy palota, a Palacio del Buen Retiro és a környező kertek megépítésére, amely később az El Retiro Park lesz. A park eredetileg a királyi család és udvara kizárólagos használatára volt fenntartva, szabadidős, rekreációs és szórakozási helyként szolgált.

A következő évszázadok során a park különféle átalakulásokon ment keresztül különböző spanyol uralkodók alatt. III. Károly uralkodása alatt, a 18. században az El Retiro Parkot neoklasszikus stílusban alakították át, új elemekkel, például szökőkutakkal, pavilonokkal és emlékművekkel bővítve. Ebben az időszakban jött létre a park híres fő tava, az Estanque Grande del Retiro is.

A 19. században, Spanyolország napóleoni inváziója után, a park végre megnyílt a nagyközönség előtt. A mai napot a helyiek és a látogatók egyaránt kedvelik.