Pozsony

A Duna bal partján, Pozsony történelmi városrészében egy hegycsúcson áll a messziről is jól látható fehér színű várkomplexum.

Magyar vonatkozása elég veretes. A vár 902-től hosszú ideig magyar uralom alatt volt, 1536-tól a magyar kormány székhelye, de itt működött sokáig az Országos Levéltár is.

A várban a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik fő része, a Történeti Múzeum (Historické múzeum) mintegy negyedmillió kiállítási tárggyal és a Szlovák Nemzeti Tanács reprezentációs termei működnek.

A várban 2016-tól barokk kertet létesítettek sok fával, változatos növényekkel.

A vár előtt áll I. Szvatopluk morva fejedelem lovas szobra.

Szent Márton-dóm

A pozsonyi koronázótemplomként is ismert templom a 15. században épült gótikus székesegyház, amely a vár után a 2. leglátogatottabb épület.

Pozsony legnagyobb és legjelentősebb római katolikus temploma. Összesen tizenegy Habsburg-házi magyar uralkodót és nyolc magyar királynét koronáztak meg itt.
Fő tér: Pozsony legnagyobb piaca volt régen, emiatt is a város legfontosabb tere, körülvéve szép épületekkel.
Legjelentősebb az északkeleti részen álló Óvárosháza, amely a 15. században épült. Jelenleg a Városi Múzeum üzemel itt.

Prímáspalota

A belvárosban található Pozsony egyik legszebb neoklasszicista stílusban épült palotája.

A palota legfontosabb látnivalója a 17. századi angol gobelinek gyűjteménye, amely (görög mitológiai) Leanderosz és Hero szerelmi történetét ábrázolja.

Mihály-kapu

A kapu Pozsony erődítményének négy kapuja közül az egyetlen fennmaradt emlékmű az óvárosban.

A 14. században építették és az 1750-es években alakították át a mai barokkos stílusúvá. Az épületben fegyvermúzeum működik, amely Pozsony történelmét, a város védelmét mutatja be. Ezenkívül fegyverek, vértek, katonai és a tornákon használt páncélok, felszerelések tekinthetők meg.

A legfelső emeletről nagyon szép kilátás nyílik a belvárosra.