Róma 02 – Santa Maria Maggiore, Basilica di San Giovanni in Laterano

Már a terveknél figyelembe vettük, hogy nekünk feltétlen látni kell a 4 legfontosabb templomot, helyesebben Bazilikát. Ezért a vasárnapot, egy ilyen napnak terveztük be, mikor is a négyből kettőt akartunk e nap megnézni. Amikor is sort kerítettünk megcsodálni a Santa Maria Maggiore -t, ami nem csak a nagysága, de csodálatos arany díszítései, belső felépítése, az oszlopok, a mennyezeti kazettás megoldás is magával ragadott.

E napon néztük meg a Basilica di San Giovanni in Laterano –t, mely a pápa cím temploma. Engem magával ragadott ennek a bazilikának is a nagyságán túl a 12 apostol nagyméretű szobrai. De az egész templom felépítése is igen bámulatos.

Közben és utána is számtalan templomot láttunk, de amit külön is érdemes megjegyezni az a II. Sancta Sanctorum –t. itt a lépcsőn térdelve mennek fel a hívek. A hagyomány szerint ezen a 28 lépcsőn ment fel Jézus Pilátushoz, mielőtt elítélte volna a nép. Ekkor már megalázták, fejére tették a töviskoszorút és megostorozták, amitől vére lecsepegett a lépcsőre, melynek nyomait ma is láthatjuk a lépcsősoron.

De nem csak templomokat, hanem például szép parkot, a köztársasági elnöki palotát, / Presidenza della Repubblica Italiana / is láttuk menetközben.

Na és a fantasztikus fagyizot is felkerestük, ahol tényleg olyan fenséges a fagyi, hogy többször is elmentünk, ha a közelben jártunk. Nekem igazából az orenge fagyi volt, ami nagyon kiemelkedő volt. Természetesen a többi is finom volt, de nekem az az éreztem volt, hogy sok helyen finom volt a fagyi.

Ezen a napon láttuk meg elsőnek a Piazza Navona –t is, mely annyira tetszet, hogy több szőr is elmentünk ide és élveztük azt a nyüzsgést, életet, ami itt van. Számtalan művészt találni itt, van, aki grafikát készít, más festményt, vagy éppen festékes sprayvel képet. De olyanok is vannak, akik zenélnek, táncolnak, sőt még bohócot is látni kint. Bámulatos az a pezsgő élet, ami ott van.

Ezt a napot is a Szent Péter téren való pihenéssel zártuk.