Mallorca 03 – Palma de Mallorca 01

Mikor eldöntöttük, hogy Mallorcán fogunk nyaralni, az elsők között vettük tervbe Palma megtekintését. Ott tartózkodásuk negyedik napján láttuk ezt elérkezettnek. A busz 8.40 kor indult, így nyugodtan meg tudtunk a szállodában reggelizni, hisz a buszmegálló pont a szállodánk előtt volt. A hazai viszonyokhoz nem lehet hasonlítani az ottani buszokat. Tiszták, jó állapotban lévők, és mindegyikben  megy a lég kondi. A sofőrök pedig kedvesek és segítőkészek. Kényelmes utazás mellett 80 perc alatt meg is érkeztünk egy földalatti autóbusz végállomásra. Innen indul egyébként a sziget egyetlen vasútja is.

Palma megtekintésének kezdetét mindjárt egy helyi fesztiválba való belecsöppenésünk fokozta. Nagy bábukkal, olyan 2 – 2,5 m, skótdudával és dobszóval vonultak végig az egész belvárosi részen. Nagy élmény volt testközelből hallani ezt a zenebonát, de nem akartuk csak erre pazarolni az időnket.

Így nem követtük a fesztivált, hisz a város felfedezése, no és a katedrális megtekintése volt a célunk. Nyugodtan szemléltük a város csodás látványát haladva a Katedrális felé. Szerencsére a mai világban GPS mellett nehéz eltévedni, no és Palman nincsenek is nagy távolságok.

A város csodálatos a mediterrán házaival, nyüzsgő turistáival, igazán magával ragadó érzés ott sétálni. Itt is találkozni a fiáker örülttel, de eltörpült a kereslet. Gondolom mások is inkább a látványba és a tengerbe akartak gyönyörködni, mint sem kocsikázni.

A Katedrális valóban páratlan, egyedülálló, nehéz lenne leírni, helyette inkább beszélnek a képek. Talán annyit mindenkép meg kell jegyeznem, hogy egyik ellenszenves püspöküknek nem engedik, hogy a feldobott kalap leessen, így a lelke, ki tudja, hol várakozik még mindig. A feldobott kalap láncon lóg továbbra is. A mások érdekesség, hogy van egy olyan rész a katedrálisban ahol modern kialakításban készítettek el.

Aki Mallorcán nyaral, az tényleg ne hagyja ki Palma de Mallorcát és főleg ne a Katedrálist, no és a Bellvert.

Onnan kilépve csodálatos látvány tárult elénk a tengert szemlélve. Mi a kikötők felé vettük az irány, és sétánkat ott folytattuk. Majd utána a Palma strandját néztük meg. Azon a napon nagyon sokan voltak ott, igazi tömeg strand, és még is rendezett a bérelhető napágyak és szalmatetős napernyőivel.

Ezen a napon bármennyire is jó lett volna, de kihagytuk a strandolást, hisz a busz menetrend határozta meg az időnk. Így tovább mentünk felfedezni a várost, mindig szeretünk sétálni olyan helyeken, utcákban, melyek turisták által annyira nem felkapott. Jó látni a napi élet lüktetését, pezsgését. Így a busz indulásig ámulattal jártuk, néztük az ősi utcákat.